S*Carpe Feline's

Om oss

Jag är en kvinna mitt i livet som älskar katter, har alltid haft katter runt mej. Jag bor ute på landet några mil norr om Uppsala. Vi (jag och min man) har tre vuxna barn som flugit ur boet för ett antal år sedan så nu finns ju tid att ägna sej åt en hobby helt på egen hand. Har då tidigare haft huskatter men nu finns bara en gammal sån dam kvar, däremot finns ett flertal Maine Cooner här nu. Jag köpte min första Mco 2001 och sedan 2002 så har jag mitt stamnamn S*Carpe Feline's. Min första kull hade jag 2003 och har sedan dess haft en eller två kullar om året.

Du kan läsa mer om min avelsfilosofi här.

När det blev dags att söka stamnamn så föreslog någon Carpe Diem, jag jobbar ju med parasiter på djur, så då blev det naturligt att välja Feline. Felina djur är ju kattdjur, så ungefär fånga kattdjuret betyder namnet. Vi använder väldigt ofta de latinska namnen på det vi diskuterar så det kändes självklart med S*Carpe Feline's. För att följa upp så ger jag kattungarna även parasitnamn på latin, dock bara de jag INTE vet vad de är för parasit. De får namn i bokstavsordning i den ordning de föds, så jag har inte en A-kull osv. Foderkullar har dock inte parasitnamn. Numera smyger det in andra latinska namn, de har då istället en koppling till kattdjur på något sätt.

Min inriktning på uppfödningen är att försöka använda så obesläktade katter som möjligt. Här på Beth Hicks Seminar (på engelska) kan man se och läsa mer om hur Maine Coonen ser ut enligt en sammanställning från 2004. Jag använder gärna katter med en historia av många hälsokontroller. Jag följer det hälsoprogramm som förespråkas av databasen Pawpeds. Även i övrigt så använder jag så friska katter som det bara går.

Jag startade min uppfödarebana som så många andra, med att skaffa en mco till sällskap. Det var 2001 som S*Maffialigans Ronja Rövardotter kom in i mitt liv och sedan dess så har coonisarna blivit fler här hemma. Jag har tidigare haft min uppfödning tillsammans med yngste sonen men nu då han flyttat hemifrån och har egen familj så är jag ensam innehavare av stamnamnet S*Carpe Feline's.

Yrkesmässigt sysslar jag med diagnosticering av parasiter på parasitologen på SVA i Uppsala. Det innebär ju då att jag kan då lite grann om parasiter och deras livscyklar. Jag är inte veterinär så medicinering och behandling är inte 'mitt bord'.

Susanne Johansson
S*Carpe Feline's Maine Coon

Senast uppdaterad: 2017-02-06